7 gyors reggeli ötlet anyukáknak

Talán nem egyedi az az eset, amikor reggel – kicsit későn is kelve, még félálomban kávét szürcsölgetve – próbáljuk összekapni a gyerekeket, hogy mindenki időben beérjen az aktuális intézménybe. Ilyenkor arra jut a legkevesebb idő, hogy mi, anyukák tartalmasan megreggelizzünk.

Bennem szeptember elején még élt az a hiú ábránd, hogy majd ha hazaérek az ovi-suli körből, akkor leülök rendesen reggelizni…

Ehelyett rendszeresen az történt, hogy csak gyorsan bekaptam a lányok maradékát. Vagy ha nem volt maradék, akkor – a ház pánikszerű összepakolása közben – sokszor el is felejtettem megreggelizni. (Pedig nem bírom sokáig evés nélkül.)

Ezért muszáj volt olyan lehetőség után néznem reggeli ügyben, ami minden elvárásnak megfelel: gyors, laktató és egészséges.

Az átmeneti megoldásom az ivójoghurt és a finom szemű zabpehely keveréke volt eddig. De egyrészt pár hét után már kicsit uncsi lett, másrészt meg nem is jól szoktam elkészíteni, mert többet kéne ázni hagynom, mint amennyi időt reggelenként rászánok.

Ezért utánajártam, hogy milyen hasonló kaliberű reggelik vannak. És találtam párat, aminek olvastán összefutott a nyál a számban. Elhoztam őket Neked:

1. Pina colada zabkása

Ez és a következő két receptet is Kern Ágitól származik. Annyira egyszerű és különleges! És nekem a kényeztetés érzése is társul hozzá, már a nem szokványos hozzávalók és elnevezés miatt is. Úgyhogy ez nem csak egy finom reggeli lehet, hanem egy falatnyi énidő is! 🙂

2. Sütőtökös zabkása

Egy igazi őszi, szezonális reggeli. Bár egy kicsit több előkészületet igényel, mert nyilván nem a reggelikészítés és a tízórai csomagolás között fogok nekiállni tököt sütögetni, de simán el tudom képzelni az előző recepthez hasonlóan egy félig előkészített formában az elkészítését. Mert ezt a receptet ki kell próbálni. Annak mindenképp, aki szereti a sütőtököt. 😀

3. Húspástétom grillcsirkéből

Nagyon szeretem a házi készítésű krémeket. Korábban pirítósra kentem, manapság inkább puffasztott rizsszeletre szoktam.

Bár Ági családjával ellentétben nálunk épp a melle fogy el leghamarabb a grillcsirkének, de szinte mindig marad a húsból annyi, amennyit már sajnálnék nem felhasználni. Ezért is tetszik nagyon ez a recept ötlet.

Ha esetleg a bőréből is marad, azt is elfogyaszthatjuk másként: vágjuk apróra, és pirítsuk meg serpenyőben. Finom kis pörcös darabkákat kapunk, amivel akár a következő napi ebédünket is ízletesebbé tehetjük úgy, hogy a húsos főétel tetejére szórjuk.

4. Reggeli babáknak

Visszakanyarodva a zabpelyhes vonalra: ha emlékeim nem csalnak, azoknak az anyukáknak sem könnyebb a helyzetük reggeli ügyben, akiknek nem a suliba/oviba kell rohanni, hanem a még nem mindenevő babájukkal vannak otthon (vagy épp babával együtt rohannak oviba/suliba reggel).

Picifalat receptje nekik kedvez, mert így egy úttal két éhes szájat is jól lakathatnak. 🙂 8 hónapos babával már remek reggeli lehet.

5. Házi müzliszelet

Hát, én még sosem csináltam otthon saját készítésű müzliszeletet, de most már minden vágyam. Komolyan!

És ez még az olyan rohanós reggelekre is jó, amikor a kelleténél később sikerül felkelnünk, vagy amikor nem igazán akar enni a gyerek suli előtt, és nincs már arra idő, hogy megbeszéljük vele, miért olyan fontos, hogy egyen legalább pár falatot. Útközben mindketten be tudunk kapni belőle, és mindjárt helyére is billen a bal lábbal indult nap.

A Kőeccerű oldalt egyébként pont azoknak találták ki, akik nem szeretnek, vagy nem tudnak sokat pepecselni a konyhában. Szóval nekem! 😀

6. Datolyás magos zabszelet

Az előző recepthez hasonlóan ez is egy előre elkészíthető egészséges finomság, de ezúttal Annától. Most, hogy olvasom, eszembe is jutott, hogy én mennyire szeretem a datolyát. Tavaly télen ettem először, és el is felejtkeztem róla. Azt hiszem, ezt sürgősen orvosolnom kell. Ezzel a recepttel már meg is van, hogy hogyan. 😉

7. Klasszikus banánturmix

Ha hajlandó vagy a reggel csendjét feláldozni, akkor a banánturmix is egy nagyon jó opció. Bár a cím szerint klasszikus, bevallom, én még sosem készítettem kókusztejjel turmixot. De ez is egy olyan hívogató finomságnak ígérkezik, hogy nem mehet tovább úgy az életem, hogy ki ne próbáljam. 😀

Összegezve a fentieket megállapíthatjuk, hogy a zabpehely mindet visz: nem igazán tud senki olyat mondani, amivel verni tudná a kedvező tulajdonságait. 

De kis szervezéssel, kis előre gondolkozással tényleg gyors étkek készíthetők sok mindenből. Legyen fantáziánk, étkezzünk változatosan, kísérletezzünk! Jó étvágyat hozzá! 😉

Ha szívesen olvasnál még hasonló hasznos tartalmakat, kövesd a blogomat és a facebook oldalamat!

Szeretettel:

Niki

Close Menu