Őszi-téli egészségmegőrzés

Működő természetes módszerek

Hoztam pár olyan gyakorlati tanácsot, amiket az elmúlt őszi-téli időszakban alkalmaztunk a családomban a tipikus „téli nyavalyák” megelőzésére, és hatásosnak is bizonyultak.

Már bőven időszerű elkezdeni az használatukat:

A kakukkfű igazi csodaszer, imádom!

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember szerint a mezei kakukkfüves fürdő remekül használható általános immunerősítésre. De akkor sem késő bevetni, ha már látjuk a megfázás jeleit.

„3 naponta kell a gyermeket mezei kakukkfüves fürdőben fürdetni. Nagykád esetén 3 l mezei kakukkfű teát kell önteni a fürdővízhez, és a gyermek 20 percet tartózkodjon a vízben. Ha még kiskádban fürdik, akkor egy kis gézzacskóba kell tenni egy púpos evőkanálnyi teafüvet, ezt a fürdővizébe tenni. A gyerekeknek tágabbak a pórusaik, így a tea és a mezei kakukkfű illóolaja a bőrön keresztül is beszívódik. 4-6 éves kor között fél adag teát javaslunk belsőleg, azaz ugyanannyi vízhez fele mennyiségű füvet kell tenni, mint a felnőtt adagnál. 6 éves kortól lehet felnőtt adagban használni a teákat belsőleg.”

Gyuri bácsi szerint „a kakukkfüves ülőfürdő olyan jó hatású, hogy 20 perces fürdés után úgy érzi az ember, újjászületett.”

Legutóbb én is megfürödtem a gyerekek gyógynövényes fürdőjében. Nem is tudom, miért lepődtem meg azon, hogy másnapra sokkal jobban lettem, szinte teljesen elmúltak a megfázásos tüneteim.

Az ajánlott mennyiségű kakukkfüvet kis organza tasakba szoktam kanalazni, és így forrázom le. Nem kell bajlódni a szűrögetéssel, és így a tasak is mehet majd a fürdőkádba.

A torokfájásra is létezik többféle teakeverék, ilyen pl. a lándzsás útifű és a kakukkfű, vagy a zsálya és apróbojtorján 1-1 arányú keveréke. Mindkettőt használtam már, jóízűek, de a kakukkfüves keveréket szeretem a legjobban. Ezt terhesség alatt is lehet alkalmazni (a zsályát nem), és a gyerekeim is szeretik az ízét. 

Érdemes vele gargalizálni, mielőtt lenyeljük, mert nyálkahártya fertőtlenítő hatású. Kis mézzel lehet ízesíteni, de ha gargalizálok is vele, akkor nem szoktam, csak magában fogyasztani. Ezekből a teakeverékekből fél, vagy egy litert is meg lehet inni naponta (gyermekeknél kétszeres higításban).

Ha már a torokfájás kezdetekor fogyasztunk valamelyik torokfertőtlenítő teakeverékből, a nátha jó eséllyel ki sem fog alakulni. Két teáskanál teafüvet kell egy csésze teához adagolni.

A hársfatea nyákoldó és köhögéscsillapító hatású is egyben, ezért nyugodtan adhatjuk este a köhögős gyermek megnyugtatására. Hársfa mézzel még jobban ki tudja fejteni gyógyhatását.

Azóta szeretek igazán gyógyteát főzni, mióta a barátnőm megajándékozott egy szűrős teáscsészével. Így a leszűréssel már nem kell külön foglalkoznom. 

Gyakori probléma, hogy a náthás kisgyerek nem tud rendesen aludni az orrváladéktól. Ne idegenkedjünk az orrszívástól és a sóoldatos átmosástól, ez nagyon fontos azoknál a gyerekeknél, akik még nem tudnak hatékonyan orrot fújni. De a nagyobbaknak is csak a hasznukra válhat, ha időnként lazítjuk az orrváladékot valamilyen gyógyszertárban kapható sóoldattal. Ilyenek pl. a Stérimar vagy a Physiomer hajtógáz nélküli orröblítők.

Az aromaterápia jótékony hatásairól eddig is tudtam, de nem foglalkoztam komolyabban a témával, mert úgy éreztem túl sok utánajárás lenne, hogy megtaláljam a hiteles forrásból származó információkat.

Dr. Takáts Tóth Diána oldalán viszont remekül össze vannak gyűjtve az aromaterápiával kapcsolatos fontos tudnivalók különböző témák szerint csoportosítva. Nem csak elméleti tudást ad, hanem valódi, gyakorlati tanácsokkal is ellátja az érdeklődőket.

Az információk hitelességében pedig biztosak lehetünk, hiszen Diána a gyógyszerkémia doktora és aromaterapeuta is egyben. Nem utolsó sorban pedig édesanya is. Szakmai ismeretinek felhasználásával alkotta meg a Dianatura aromaterápiás natúr kozmetikumokat, amelyeket szükség esetén maga is alkalmaz a családjában.

Olvasd el EBBEN a bejegyzésében, hogyan szünteti meg a kezdődő náthát már másnapra!

Engem meggyőzött a cikk. Úgy érzem, végre megvan a megoldás a családom testi-lelki egészségének megőrzésére. És tökéletesen illeszkedik az általam preferált természetes gyógymódokhoz.  Sőt, szerintem még erősítik is egymás hatását. 

Be is szerzek pár alapvető illóolajat a webáruházában, hogy szükség esetén legyen mihez nyúlni.

Illetve már szükség is lett volna rá az elmúlt hetekben, mert egy rövid időre mindkét kislányomat ledöntötte egy torokfájós vírus. Bárcsak hamarabb tudtam volna ezekről a lehetőségekről. Na, de majd ezután… 🙂

Végezetül pedig hadd soroljam fel az egészséges élet elengedhetetlen feltételeit:

 a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, a kiegyensúlyozott napirend, a megfelelő mennyiségű alvás, és a friss levegő (hideg időben is).

Ezek nem csak elcsépelt közhelyek! Figyeljünk oda magunkra is, ne csak a gyermekeinkre!

Ha szívesen olvasnál még további hasznos tartalmakat, akkor kövesd a blogomat és a facebook oldalamat!

Szeretettel:

Niki

Close Menu