Óvodás lesz a gyermeked?

8+1 jó tanács, hogyan segíts neki....

Bár a beszoktatás nem feltétlenül sétagalopp, érdemes pozitív gondolatokkal készülni rá!

Kisebbik lányom idén ősszel fogja megkezdeni az óvodai önálló életét. Egyszer már végig csináltam a beszoktatás menetét a nagylányommal, aki idén már az iskolát fogja elkezdeni. Szóval lesz izgalom bőven! 😀

Vele viszonylag röviden és könnyen ment, de azért volt pár nem éppen vidám reggelünk is…

A személyes tapasztalataim alapján összegyűjtöttem Neked néhány jó tanácsot, amivel megkönnyítheted az elválást:

  • Beszélgessetek sokat már jóval az éles menet előtt arról, hogy mi is vár rá az oviban. KIEMELVE A POZITÍVUMOKAT!
  • Éreztesd vele, hogy ő már nagylány/nagyfiú, és elérkezett abba a korba, amiben izgalmas, új dolgok várnak rá, és ez milyen szuper dolog!

  • Ne az ovikezdéssel szoktasd le őt a cumiról, vagy a pelusról! Lesz bőven ott újdonság, amihez hozzá kell majd szoknia. Ha ezzel egyidőben otthon is mást várunk el tőle, az nyugtalanságot okozhat nála, és még eredményre sem jutunk vele. A szobatisztaságnál nem kérdés, hogy hamarabb kell meglennie, mint hogy megkezdi az óvodát, így az erre való szoktatást már idejében kezdjétek el, de legkésőbb a nyáron. Viszont ha a cumitól nem sikerül ovikezdésig megválni, akkor érdemes kicsit későbbre hagyni, amikor már mindenki megnyugodott, és megszokta kinek mi a dolga.

  • Azt a gyermeket, amelyik kíváncsian áll az óvodához, és várja is, ösztönözni lehet egy-egy szokás elhagyására azzal, ha elmondjuk neki, hogy egy óvodás nagylány/nagyfiú már másképp csinálja.

Mi éppen a cumitól köszöntünk el nemrég így, és nagyon büszkék vagyunk (ő is, én is). Persze ezt megelőzően már hosszasan beszélgettünk róla, és az is jól jött, hogy volt egy nagytestvér a háznál, aki példaként szolgált. 🙂

  • Jól jön egy biztonságérzetet adó társ vagy alvóka, amikor Anya nincs ott. Még arra a gyerekre is motiválóan hathat, aki korábban nem használt hasonlót. Szerintem nincs olyan óvónéni, aki ezt ellenezné. Ha nektek még nincs, vagy szeretnétek valami újat kipróbálni, az Aninor Dolls-nál ősztől beszerezhettek egy barátot.

A végére hagytam a két legfontosabbat:

  • Bízz magadban, a gyermekedben és nem utolsó sorban az óvodapedagógusokban! Ők a legjobb tudásuk szerint fognak vigyázni a te Kincsedre, és bevezetni őt az óvodai életbe.
  • Hallgass a megérzéseidre, és ha úgy érzed, valamit meg kell lépned, ne habozz, lépd meg! És tarts ki az elhatározásod mellett!

Hangsúlyozom, hogy a fenti tanácsok a saját tapasztalataimra épülnek, nem biztos, hogy mindenkinél beválnak! 

Te ismered a gyermekedet a legjobban, így te tudod eldönteni, hogy a ti esetetekben mi lehet a legnagyobb segítség.

+1 jó tanács egy Óvónénitől:

“Gyermeked a a legbelső rezdülésed is érzi. Ha te magabiztosságot sugárzol, akkor ő is nyugodtan megy oviba. “

Szívesen olvasnál még további cikkeket a témában? Kövesd a Facebook oldalamat és a blogomat!

Ha hasznosnak érzed a fent olvasottakat, oszd meg másokkal is!

Szeretettel:

Niki

Close Menu